11 Kasım 2011 Cuma

DİŞ SORUNSALI

   Ilk disimizin kendini gosterdigi 17 Mart 2011'den beri, baska birseyden cekmedik o minik, yaramaz misir patlaklarindan cektigimiz kadar! O piril piril , sevimli , kucucuk incilerin, hayatlari ayni yuvada kesismis 3 insani ne denli yorabilecegini ancak ceken bilir :)
   Saka bir yana, hakikaten ciddi bir sorunsalmis bence dis cikarma sureci. Ilk disimiz,Aren 5,5 aylikken masumca ısıldamıştı oysaki bize :) Timsah gülümsemesiymis o meger! Sonradan anladık.Yine de halen devam etmekte olan bu surecte, ben, bazi baska bebeklere gore daha hafif sıkıntılar yasadıgımızı dusunuyorum.Bizim simdiye kadar yasadiklarimiz, her diste ayni olmamak kosulu ile soyle;
  • istahsizlik
  • agrı, huzursuzluk
  • hafif ates ve nadiren oksuruk
  • bolca salya akitmak
  • ısırmak
  • uyku duzeninin bozulmasi
Bunlardan baska, dis cikarma surecinde gorulebilecek diger belirliler de sunlar olabilir;
  • dis etinde leke (kanamaya bagli olarak)
  • kulak cekistirmek ya da kasimak
  • ishal
  • yuz bolgesinde kizariklik
Kendi deneyimlerimizi kisaca paylasmak isterim.
Sahip oldugumuz 14 disin hemen hepsi farkli tecrubeler yasatti bize. Ama en cok beni yoran iki farkli donemde yasadigimiz istahsizlik problemiydi. Klasik bir Turk anne olarak, kimi zaman mantigimi kaybedebilecek noktalara geldim :( Cok sukur ki atlattik , artik daha deneyimli ve rahat davranabildigimi soyleyebilirim. Ornegin, gectigimiz gunlerde Aren'in ac yattigi oldu. Tam iki gun boyunca beslenmeyi reddetti. Denemedigimiz sey kalmadi tahmin edilecegi uzere, ama sonuc red! Hos, gecti gitti. Ogrendik 48 saatlik acliktan kimseye birsey olmuyormus. Artik, relax mode on :)

Agrisinin siddetli oldugunu hissettigimde parasetamol veya ibuprofen iceren agri kesici surup verdim. Uyku ve beslenme oncesi Baby Oragel kullandim. Kisa sureli de olsa rahatlattigini dusunuyorum. Avent'in buzdolabinda sogutulmus no2 ve no3 dis kasiyicilarini sevdi. Havuc, elma gibi soguk yiyecekler denedim. Kabul etmedi bizimki ama denenmeli. Bunlardan baska taze sogan veya pirasanin ise yaradigini duydum, denedim ancak Aren tadina bakip en uzak koseye firlatti.

Ayrica soylemeliyim ki malesef , dis cikarma donemlerinde gece defalarca kez uyanip mizildaniyor. Cogu zaman yine uyutabiliyorum ama bazen mumkun olmadigi da oldu :( Gezindik durduk. Bolca dua ettik, ediyoruz.

Yine malesef Aren bu donemde isiriyor. Ozellikle beni ve babasini. Biraz sinirden, biraz da disetini rahatlatma cabasindan. Isirma durumunda dogru olan tepki vermemek. Tekrarlamasini saglayacak olan gulmek ya da kizmak degil. Yakinda isirmayi da unutacak nasilsa.

Yipratici da olsa, dunyadaki en kiymetli varliginizla, hayatiniza armagan edilmis her guzel sey gibi, dis sorunsali da gecip gidiyor. Aslolan bu saglikli gunlerin kiymetini bilmek galiba.
Nice piril piril inciler dileriz :)

Mujdee! Bir kopek daha geldi, sessiz sedasiz hem de. Sol alt. No:13, 5 ve 10 arasindaki. Sag esi yolda umarim :)


Dislerimizin cikis sirasina gore numaralanmistir.









3 yorum:

Ege'nin annesi! :) dedi ki...

tabloya bayıldım :) kalan dişleri de sorunsuz gelsin, inci gibi dişleriyle hep gülsün Aren! :)

HiTT Bag dedi ki...

Bizim simdiye kadar 6 dis cikti, arka disleri bekliyorum, kasintilar geriden geliyor.. Uyku yok saat basi emmeye kalkiyor, istahsiz cocuk ne kadar zormus son 1 aydir anladim, issirmak desen parmaklarim kopacak, ayaklarima bile saldiriyor bazen, sadece beni ve babasini issiriyor ilgincdir ki:) bazen calgel suruyorum, ates olmuyor ama tahminimce aglayarak uyaniyor agrili gecelerde.
Hakketen zormus bu disler, bir de yurumenin verdigi heyecan eklenince uyku yok maalesef bizlere.
Saglikli disleri olsun hepsinin insallah..
Dedigin gibi bunlarda gececek:)

Muge dedi ki...

Merhaba,
Isırması tamamen acıdan :(

Benim kızım da beni isirinca epey arastirmis, Memedeki Jaws'ları anlatmıştım ben de: http://www.bebegimoldu.com/?p=1613

Avent'in icinde sıvı olan disliklerini sogutucuya koyup verirseniz daha da iyi oluyor. Soguk hissizlestiriyor.

Kırmızı sogan suyunun da iyi geldigini okumustum bir kitapta. Tabii bunu surmek zor ama bilmekte fayda var. Bir de anne sutu cok iyi geliyor. Onda yine agrı kesici maddeler var.

Sevgiler