30 Aralık 2011 Cuma

MAMMA

   Mammanin Aren sozlugundeki karsiligi mamadir :) Sanki cok istahli bir bebekmis gibi, evde cokca nagralar atar mammaaaaa, maaammaaaaa diye.
  Dunyaya geldikten sonraki ilk ay oglum sadece anne sutuyle tam 1960 gr aldi. Dr.lari ve bizi sasirtmisti cok. Izleyen aylarda daha mulayimdi aldigi miktarlar. 500 - 800 gr arasi degisiyordu. Daha once de bahsettigim laktasyon krizi vs gibi nedenlerle, bende pek cok anne gibi ek gidaya ne zaman baslanmali sorusuyla yandim, tutustum gunlerce. Zamanini belirlesem de sonrasi cok korkutuyordu zaten beni. Ne vermeli, ne kadar vermeli pek tabii ne vermemeli, sebzeyle mi baslanmali, meyveyle mi, yogurt ne zaman verilmeli, hangi sutten yapilmali vb. yuzlerce soru bulandirmisti aklimi.
  Sonunda armut suyu ve puresi vererek basladik. (annemle birlikte) Yaklasik 1 hafta armut ya da elma puresi verdim. Veeee kabizlik basladi. Bu da nerden cikmisti simdi pofff :( Ek gida doneminin ilk zamanlari aklimda dolasan sorular yetmiyormus gibi, kabizlikta uzdu bizi. Bebek buyuturken gordugumuz her kabus gibi o da bitti elbet. Yalniz genel kaninin tersi olarak bizim pediatristimiz, kakayi uzun sure icerde bekletmemizi istemedi, fitil kullandik onun verdigi sure asiminda. (3 gundu saniyorum) Iyi ki oyle de yaptik. Goruldugu uzre aliskanlik falan da yapmadi :)) 
Sanilanin aksine, meyveden sonra yogurda gecmedim. Sebze purelerine basladik. Sonra da yogurt.
  6. ayda kahvaltiya baslayinca daha da karismistim ben. Kahvaltida verecegim besinleri tek tek vermemi yegliyordu bizim dr. Iddialiyim, daha zor bir is yok! Uzun sure oyle verdim. Boyle olunca yedirebildiginiz miktar karisim yaptiginizda yedirdiginiz yarisi belki oluyordur. Bu sebepten yakin zamana dek, bazen tek tek bazen de karisim halde verdim kahvaltilari. Hala gun asiri yumurta veriyorum misal. Domatesli ve biraz peynirli seviyor, yaninda mandalina suyu ile. Diger gun ise biraz meyve ve kuruyemis agirlikli yaptirmaya gayret ediyorum. Her sabah mutlaka 2-3 tatli kasigi ev yapimi pekmez veriyorum ayrica.
  Her gun illaki vermeye calistigim belli basli besinler var. Hicbir program gibi bu da mukemmel islemiyor ama cogu zaman basariliyiz: bol peynir, yumurta,1-2 zeytin, pekmez/bal, biraz tahil kaynagi, meyve/meyve suyu,ceviz/findik/ badem, bitki cayi, kiyma/balik/koy tavugu, sebze, baklagil, yogurt, gece icin biraz kasik mamasi, veeee anne sutu.
  Aren hicbir zaman cok yiyen bir cocuk olmadi. Hep oyalanacak birseyler ister yemekte. Biliyorum birgun istemeyecek :) Yine de kimi zaman cokta aciktiysa yemegini severek yer. Hic unutamayacagim iki gun ac yatmisligi da var. Dis cikarma donemiydi. Bundan baska, yiyecekleri geri puskurtme, agzinda bekletme, bekletip geri cikartma ve agzini  acmama gibi yeme problemleride yasadik. Hepsi kisa sureliydi. Cok sukur unuttu gitti.
  Artik koca! bir delikanli olan oglumun yemedigi sey yok gibi. Ama en cok yemeyi sevdigi birkac seyi not dusmek istiyorum.
-Zeytin(deli oluyor yerken, cekirdegini de cikariyor :))
-Menemen, her cesit peynir
-Corbalarin cogu (ozellikle mercimek, havuc, balkabagi, beyaz tarhana ve balik corbasi)
-Anneanne eristesi (kiymali ve yogurtlu)
-Firinda kabak mucver
-Sebzeli kuskus/bulgur pilavi
-Aysin'in portakalli muhallebisi
-Manti
-Kek
En sevdigi icecekler ise;
-Annesinin sutu
-Ihlamur
-Ayran
-Gnc nin Magic cayi
-Mandalina suyu.

2 yorum:

emrelerinmaceraları dedi ki...

Dileğim ciğeri unutmuşsun:)))

Di dedi ki...

Ahhhaaa :) cok haklisin Bella'm.